Een van de meest genoemde redenen waarom iemand besluit een tweede woning te kopen is, naast het genieten van je eigen vaste vakantiewoning, het investeren. Wanneer je een aanzienlijk bedrag op je spaarrekening hebt staan is het in veel gevallen minder rendabeler het maar te laten staan en rente erover te ontvangen dan wanneer je het investeert in een tweede woning. Je moet het geld dan wel voor langere tijd kunnen missen want wanneer je er een tweede woning mee hebt gekocht kan je het niet meteen vrij maken. Bij het verkopen van de woning zal er in de meeste gevallen wel enige tijd overheen gaan. Bij de verkoop zal het huis doorgaans flink in waarde zijn vermeerderd.

Verhoog je verkoopkansenspanje

Wanneer je besluit je tweede vakantiewoning te gaan verkopen is het van belang om het er zo goed mogelijk uit te laten zien. Een mogelijke koper zal het namelijk zeker van te voren willen bezichtigen. Je wil de koper meteen het gevoel geven dat hij zich er thuis voelt en de presentatie en aankleding van de woning is daarbij erg belangrijk. Probeer daarom het huis op een objectieve manier te bekijken en pak zaken die er minder goed uit zien aan. Zorg ervoor dat de woning, en met name het toilet en de badkamer, schoon is en er geen rommel ligt. Om een zonnige indruk te geven aan de vakantiewoning kan je de ramen wassen zodat alles er fris uit ziet. Vakantiewoningen kunnen nogal eens voor wat langere tijd leeg staan waardoor het een beetje bedompt kan gaan ruiken. Laat het daarom voor de bezichtiging even flink doorwaaien en zorg dat er genoeg frisse lucht binnen is. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een aangename temperatuur binnen. De potentiële koper zal zich dan prettiger voelen dan wanneer er het overduidelijk is dat er lang niemand in de woning is geweest. Hetzelfde geldt voor eventuele aanslag of mosgroei buitenshuis. Hoe meer bewoond de vakantiewoning eruit ziet, hoe meer geneigd de kijker is over te gaan op het kopen van de woning.

 

In elk land anders

In elk land zijn andere regels van toepassing wanneer je je tweede huis gaat verkopen. Omdat het bij Nederlanders zeer populaire vakantielanden zijn en er daarom ook veel Nederlanders met een tweede huis zich in deze landen hebben gevestigd, wordt hier extra aandacht besteed aan de regelingen in Duitsland en Frankrijk. Nederland heeft met Duitsland een verdrag gesloten om te voorkomen dat Nederlanders met een tweede huis in Duitsland dubbele inkomstenbelasting hierover betalen. Er is bepaald dat je in Nederland geen inkomstenbelasting hoeft te betalen maar in Duitsland wel. Wanneer je binnen 10 jaar na aankoop het tweede huis gaat verkopen moet over een eventuele waardestijging van de woning wel inkomstenbelasting te worden betaald. Ga je in Frankrijk je tweede huis verkopen zal daar eveneens inkomstenbelasting over moeten worden betaald. Het percentage wordt in de loop van de tijd lager tot dat er na 22 jaar helemaal geen inkomstenbelasting meer hoeft te worden betaald.